Astangajooga

"The full Ashtanga system practiced with devotion leads to freedom within one's heart". 
- Sri K. Pattabhi Jois

HEIDI27_edited_edited.png

Astangajooga (Ashtanga =kahdeksan haaraa) on henkinen harjoitus, jonka tarkoituksena on vähitellen vapautua mielen rajoitteista ja kokea yhteys korkeimpaan tietoisuuteen. 

Astangajoogan neljä ensimmäistä haaraa (yama = rajoitukset, niyama = määräykset, asana = jooga-asento, pranayama = hengityksen hallinta) ovat ulkoisia harjoitteita, ja neljä jälkimmäistä (pratyahara = aistien hallinta, dharana = keskittyminen, dhyana = meditaatio sekä samadhi = syventyminen, yhteys korkeimpaan tietoisuuteen) ovat sisäisiä harjoitteita, jotka avautuvat ja tapahtuvat vähitellen ensimmäisen neljän haaran harjoittelun myötä.

Astangajoogamenetelmässä lähdetään liikkeelle asana- eli jooga-asentoharjoituksesta. Asanaharjoitus auttaa kehoa ja mieltä pysymään vahvana, terveenä ja hyvinvoivana. Se onkin koko joogaharjoituksen perusta ja tärkein osa, jonka myötä muutkin joogan osat voivat vähitellen avautua.

Ashtangajoogamenetelmän asanaharjoitukselle keskeistä on liikkeen ja hengityksen yhdistäminen (vinyasa), jonka kautta löytyy syvä keskittymisen ja rauhoittumisen tila. Harjoituksessa edetään järjestelmällisesti ja asentosarjojen mukaisesti siinä tahdissa, kun kullekin harjoittelijalle on sopivaa.

Astangajoogan asanaharjoitus näyttää helposti ulospäin dynaamiselta ja liikunnalliselta harjoitteelta, mutta sen vaikutukset ulottuvat paljon fyysistä tasoa syvemmälle. Säännöllinen harjoitus on oiva väline oman mielen tutkimiseen ja sitä kautta itsetuntemuksen lisäämiseen. Harjoituksen tuloksena mielestä tulee kirkkaampi ja selkeämpi. 

Mysore-harjoitus on saanut nimensä etelä-intialaisesta Mysoren kaupungista, jossa menetelmää on opetettu ja opetetaan edelleen (katso: https://sharathyogacentre.com).